Monday 20 June 2016

Rebetiko Tribute by Greek Cinema Club of Luxembourg

In the framework of the festival "Au cœur des faubourgs-Kardiá" organised by Neimënster, the Greek Cinema Club will screen, in collaboration with and in the premises of Cinématèque (17, place de Théâtre) three films on rebetiko, a kind of Greek popular songs and music, in the original Greek version with English subtitles.

MY SWEET CANARY by Roy Sher (documentary, Greece/France/Israel, 2011, 90 min), on Monday 27 June at 20:30 

I LIKE HEARTS LIKE MINE (documentary, Greece, 2000, 65 min), in the presence of the director, George Zervas on Wednesday 29 June at 18:30 in the presence of the director, who will take answers from the audience after the screening, and

REBETIKO (drama, Greece, 1983, 106 min) on Wednesday 29 June at 20:30




Greek Version


Στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Au cœur des faubourgs-Kardiá" που διοργανώνεται από το Neimënster, η Ελληνική Κινηματογραφική Λέσχη Λουξεμβούργου θα προβάλει σε συνεργασία με και στην αίθουσα της Cinématèque (17, place de Théâtre) τρεις ταινίες με θέμα το ρεμπέτικο τραγούδι, με αγγλικούς υποτίτλους:

ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ του Ρόι Σερ (ντοκιμαντέρ, Ελλάδα/Γαλλία/Ισραήλ, 2011, 90’) τη Δευτέρα 27 Ιουνίουστις 20:30
Τρεις νέοι μουσικοί, ένας Ισραηλινός, μια Τουρκάλα και μια Ελληνίδα, ακολουθούν τα μουσικά ίχνη της Ρόζας Εσκενάζυ, κορυφαίας ερμηνεύτριας του σμυρναίικου και ρεμπέτικου τραγουδιού. Ιστορικά και μουσικά τεκμηριωμένο ντοκουμέντο, το οποίο αποτυπώνει με απλότητα, με στερεά λόγια, καθαρές εικόνες κι εξαιρετικές νέες εκτελέσεις λαϊκών αριστουργημάτων τη διαχρονική αξία των θλιμμένων και γλεντζέδικων μελωδιών του ρεμπέτικου. Και ταυτόχρονα την ατμόσφαιρα μιας ολόκληρης εποχής και τη δύναμη της μουσικής να καταργεί γλώσσες και σύνορα.



Μ’ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΣΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ (ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, 2000, 65’), παρουσία του σκηνοθέτη Γιώργου Ζέρβα την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 18:30
Ένα πορτρέτο του Μάρκου Βαμβακάρη (1905-1972) που υπήρξε ο σημαντικότερος δημιουργός της κλασικής περιόδου του ρεμπέτικου τραγουδιού. Η ταινία περιέχει σημαντικά και σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, που φωτίζουν την περίπτωση του και το ιστορικό - κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε. Μαρτυρίες ειδικών, φίλων και συγγενών για τη ζωή και το έργο του. Ρεμπέτικα τραγούδια και χοροί. Κυρίως όμως το περιβάλλον, τους χώρους, την ατμόσφαιρα όπου έζησε ο Βαμβακάρης και οι οποίοι διατηρούν ακόμη και σήμερα αναλλοίωτη την ατμόσφαιρα της μουσικής του: μία σκληρότητα που ενίοτε συναντιέται με μία μεγάλη τρυφερότητα. Βραβείο Ελλήνων δημοσιογράφων στο 2ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ του Κώστα Φέρρη (Ελλάδα, 1983, 106’) την Τετάρτη 29 Ιουνίου στις 20:30
Η ζωή της ρεμπέτισσας Μαρίκας Nίνου από τη γέννησή της στη Σμύρνη του 1917, μέχρι και το θάνατό της στην Αθήνα του 1955. Μέσα από τις περιπέτειες της ηρωίδας, τους έρωτές της, τις επιτυχίες και αποτυχίες της παρουσιάζεται με μοναδικό τρόπο η ιστορία του μικρασιατικού Ελληνισμού και του ρεμπέτικου τραγουδιού. Η φτώχεια, οι κακουχίες αλλά και οι έρωτες, το φιλότιμο και η ελπίδα ήταν τα συστατικά που φτιάξανε το ρεμπέτικο τραγούδι. Την εξιστόρηση των γεγονότων συνοδεύει η μουσική και τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου και η ποίηση του Νίκου Γκάτσου. Το έργο χαρακτηρίστηκε ως ένα επικό αριστούργημα και απέσπασε πολλά βραβεία με σημαντικότερο την «Αργυρά Άρκτο» στο φεστιβάλ Βερολίνου το 1984. 


Version française

Dans le cadre du féstival "Au cœur des faubourgs - Kardiá" organisé par Neimënster, le Ciné-club hellénique, en collaboration avec la Cinématèque, vous invite à ses séances du lundi 27 juin à 18h30 et du mercredi29 juin à 18h30 et à 20h30 à la Cinématèque (17, place de Théâtre) avec 3 films au rythme du rebétiko (genre de la musique populaire grecque). Les films sont en version originale grecque avec sous-titres nanglais.

No comments: